Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Τεστ δυσανεξίας και αδυνάτισμα

Ως τροφική δυσανεξία (μη ανεκτικότητα τροφίμων) χαρακτηρίζεται κάθε αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού της. Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας ή τεστ τροφικής δυσανεξίας, ουσιαστικά είναι τεστ υπερευαισθησίας απέναντι σε κάποιες τροφές (κάτι ανάλογο με τις τροφικές αλλεργίες) και γίνεται αποκλειστικά και μόνο με εργαστηριακή εξέταση αίματος που μπορεί να διεκπεραιωθεί μόνον σε κλινικά μικροβιολογικά εργαστήρια, από εκπαιδευμένους ιατρούς Μικροβιολόγους.
Η τροφική υπερευαισθησία αναφέρεται σε μια καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση προερχόμενη από διατροφικά συστατικά, τα συμπτώματα της οποίας για να εμφανιστούν μπορεί να περάσουν από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες. Γίνεται λοιπόν σαφές εξαρχής ότι στην τροφική υπερευαισθησία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα οι ανοσοφαιρίνες τύπου G (IgG).
Εξ αυτών, η πλέον συνηθισμένες είναι η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος που ορίζεται ως δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη (γνωστή και ως κοιλιοκάκη), η οποία είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό το τεστ να μας υποδείξει ποιες τροφές μας παχαίνουν, ποιες επηρεάζουν το μεταβολισμό μας και ποιες μας αδυνατίζουν. Δυστυχώς πολλοί στο χώρο του αδυνατίσματος εκμεταλλεύονται αυτό το τεστ με σκοπό το χρήμα και μόνο! Για παράδειγμα κάνοντας το τεστ κάποιος «ειδικός» σας λέει ότι ξέρω τι σε παχαίνει και σας αναφέρει μια λίστα τροφίμων εκ των οποίων και το μαρούλι ή το μανιτάρι κτλ. Περισσότερα στο mydiatrofi.gr