Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

To ρόδι και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το ρόδι προέρχεται από το ανατολικό Ιράν Το φρούτο αυτό έχει μεγάλο μέγεθος, σφαιρικό σχήμα και το χρώμα του εξαιρετικά σκληρού φλοιού του, όταν είναι ώριμο, είναι από κόκκινο μέχρι βιολετί ανάλογα τη ποικιλία. Μέσα σε κάθε ρόδι υπάρχουν περισσότεροι από 600 μικροί σπόροι με γεύση γλυκιά ή υπόξινη και μερικές φορές ελαφρά στυφή. Τα ελληνικά ρόδια ωριμάζουν το φθινόπωρο και είναι πιο λευκά από αυτά που εισάγουμε από το εξωτερικό. Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος με τις 3 αυτές ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός μπορεί επίσης να έχει αντιική και αντιβακτηριδιακή δράση κατά της οδοντιατρικής πλάκας. Στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, το ρόδι χρησιμοποιείται για τη παρασκευή κρασιού υψηλής ποιότητας, το οποίο εξάγεται με επιτυχία σε άλλες χώρες.





Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Κ, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο και πολλά άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό μας στοιχεία, που εκτός των άλλων, βοηθούν το δέρμα μας να παραμένει ελαστικό και σφριγηλό.




Ένα μέτριο ρόδι 154 γρ. περιέχει:

 Νερό
(gr.)
124.69
 Ενέργεια
(Kcal)
105
 Πρωτεΐνες
(gr.)
1.46
 Λιπαρά
(gr.)
0.46
 Υδατάνθρακες
(gr.)
26.44
 Φυτικές Ίνες
(gr.)  
0.9
 Ασβέστιο
(mg)
5
 Σίδηρο
(mg)
0.46
 Μαγνήσιο
(mg)
5
 Φώσφορο
(mg)
12
 Κάλιο
(mg)
399
 Νάτριο
(mg)
5
 Ψευδάργυρο
(mg)
0.18
 Χαλκό
(mg)
0.108
 Βιταμίνη C
(mg)
9.4
 Θειαμίνη
(mg)
0.046
 Ριβοφλαβίνη
(mg)
0.046
 Νιασίνη
(mg)
0.462
 Βιταμίνη B-6
(mg)
0.162
 Βιταμίνη A 
(IU)
166
 

www.mydiatrofi.gr